Ringkøbing – Skjern er klimakommune nummer 1

Magasinet Energi har i sit seneste nummer udråbt Ringkøbing – Skjern Kommune som Danmarks klimaby nummer 1. Begrundelsen er, at Ringkøbing – Skjern i valgperioden 2018-2021 er den kommune, der har opført mest grøn energi.
I Ringkøbing – Skjern Kommune producerer vindmøller og solceller halvanden gange så meget strøm, som forbrugere og virksomheder bruger.

2000 hektar solceller
Borgmester Hans Østergaard (V) fortæller i magasinet, at næste satsningsområde er solceller. Kommunen har vedtaget planlægning af 350 hektar og 245 hektar mere er på vej. Men byrådet er klar til at planlægge op til 2000 hektar solcelleparker, hvis projektmagerne lover at tage hensyn til drikkevandsboringer og i øvrigt bruger jorde, der ikke er frugtbare.
En af forklaringerne på den vestjyske energisucces er, at kommunen helt tilbage i 2008 formulerede en vision om at blive selvforsynende med vedvarende energi i 2020. I den forbindelse dannede kommunen et energiråd, som samler alle vigtige interessenter på området. Rådet er rådgivende, men det har været med til at sætte en fælles retning på tværs af interesser. Således er fjernvarmen i hele kommunen nu tæt på at være CO2 neutral.

Fossilfri i 2040
Selv om kommunen endnu ikke er helt i mål med visionen for 2020, er der sat en ny ambition. I 2040 skal det være slut med fossil energi i Ringkøbing – Skjern Kommune. Det arbejde er i gang, og samtidig arbejder kommunen med en kæmpe udfordring med at begrænse landbrugets udledning.
Fra 2008 – 2019 nedbragte kommunen CO2 udledningen pr. borger fra 11,6 ton til 1,7 ton. Men så blev landbruget proppet ind i regnearket, og tallet hoppede op til 18 ton. Borgmesteren oplevede det som at blive slået hjem i Ludo.