Højt grundvand bliver til billig fjernvarme
10/09-2020
Stigende grundvand, som har skabt oversvømmelser hos husejere i Høje – Taastrup er nu blevet til billig og klimavenlig fjernvarme.
Det er sket takket være et projekt under det nordiske EU-program Smart Cities Accelerator, som Høje – Taastrup Kommune og Høje – Taastrup Fjernvarme har været aktiv deltager i.
Princippet er enkelt: Fjernvarmen pumper grundvand op, udnytter energien fra det i en varmepumpe og lukker det afkølede vand ud i en kunstig bæk og derfra videre ud i Mølleåen.
Det vil årligt kunne producere 10.000 MWh varme, hvilket svarer til 2% af fjernvarmen i området, og det vil bruge 1 mio. kubikmeter grundvand. Grundvandet står højt, fordi nogle vandboringer er lukket, så projektet tærer ikke på hovedstadsområdets sparsomme vandressourcer.
For Høje – Taastrup Fjernvarme er anlægget en rigtig fornuftig investering. Det tjener sig selv hjem på 11 år, og det giver nyttige erfaringer til nye løsninger, for eksempel om tidsstyring af produktionen.
Grundejerne har oplevet færre problemer med vand i kælderen, og Mølleåens vandkvalitet ser ud til at blive forbedret, da der er et højt iltindhold i det nedkølede grundvand.
Smart Cities Accelerator bestod af store og små projekter på begge sider af Øresundsbroen og alle erfaringer er offentligt tilgængelige fra projektets hjemmeside. Læs mere her